Smaka

Dekorativ bild

Här är recepten för en lyckad sommar. Grilla, baka, hacka, laga, rör, pressa, strö, servera, smaka. Och glöm inte att njuta.

Chili cheese

(Ca. 20 st)

Oemotståndliga ostbollar att mumsa på i sommar.

Du behöver:

8 skivor hamburgerost med cheddarsmak
2 dl finriven ost
0,5 dl inlagd jalapeño
0,5 dl crème fraiche
1 krm salt

Frityrsmet
1 ägg
0,5 dl mjölk
0,5 dl vetemjöl
0,5 krm salt

Panering
1,5 dl panko ströbröd
0,5 dl vetemjöl

Samt frityrolja.

Gör så här:
1. Skär hamburgerosten i små bitar. Finhacka jalapeños. Blanda ost, jalapeños, crème fraiche och salt. Rulla röran till små bollar.

2. Nu till frityrsmeten. Blanda ägg, mjölk, mjöl och salt till en slät smet. Sedan är det dags för panering. Häll ut mjöl och panko på varsin tallrik. Rulla ostbollarna i mjöl, sen ett dopp i frityrsmeten sen ett sista rull i pankon.

3. Vid friteringen behövs en vuxen. Värm olja i en tjockbottnad kastrull till ca 160°C. Lägg några ostbollar på en hålslev och sänk försiktigt ner i oljan. Fritera i ca. 45s eller till de är gyllene. Låt de rinna av sedan på en tallrik med hushållspapper.

Zucchini-carpaccio

Zucchini-carpaccio
(4 personer)

Grön och fräsch vardagslyx som för tankarna till Medelhavet.

Smaka_carpaccio.jpg

Du behöver:

1 zucchini
0,5 dl småkapris
3 msk matolja
1 msk citronsaft
0,5 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
25g parmesan
25g ruccola

(Ta en sväng till City Gross eller ICA Kvantum)

Gör så här:

1. Stek kaprisen i 1 msk olja på hög värme i ca. 3 min, tills de poppar. Låt sedan kaprisen torka på hushållspapper.

2. Skiva zucchinin så tunt det går, gärna med mandolin. Koka den därefter i saltat vatten i ca. 2 min. Kyl direkt ned skivorna i kallt vatten och lägg omlott på ett fat.

3. Ringla nu över resten av oljan samt citronsaften. Krydda med salt & peppar och hyvla parmesan över. Garnera till sist med kapris och ruccola. Mangia!

4-minutersbröd i stekpanna

(Ca. 4 st)

Nygräddat på ett kick. Till frukosten, picknicken eller middagen.

Du behöver:

2,5 dl vetemjöl
1 dl filmjölk
2 msk rumsvarmt smör (30g)
¾ tsk bakpulver
1,5 krm salt

Gör så här:
1. Knåda smöret med de torra ingredienserna. Addera filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i fyra bitar. Kavla eller platta ut degarna till runda plättar, knappt 1 cm tjocka.

3. Värm upp en gjutjärnspanna på medelvärme. Istället för fett pudrar du lite mjöl i pannan. Stek brödet till det får bruna fläckar och vänd, ca. 2 min per sida. Voilà!

Smaka_4minutersbrod.gif

Kryddsmör x 3

Ta grillmaten till nya höjder med ett smakrikt kryddsmör.

Smaka_kryddsmor.jpg

Hemgjort smör
(2 dl)

Du behöver:
3,5 dl grädde
En glasburk med lock, som rymmer ca 5 dl

Gör så här:
1. Häll grädden i burken och på med locket ordentligt.

2. Skaka burken 5–10 min tills du fått fram en smörig klump och kärnmjölk.

3. Häll bort kärnmjölken. Den kan du gärna spara till annat.

4. Lägg upp smöret på ett fat eller i en skål för att göra kryddsmör. Salta om du känner för det.

Rosmarinsmör

Du behöver:
250g rumsvarmt smör
2 finhackade schalottenlökar
1,5 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl finhackad bladpersilja
Salt

Gör så här:
Blanda smör, lök, rosmarin och persilja i en skål. Salta efter egen smak. Forma kryddsmöret till en rulle, linda in i plastfolie och placera i frysen. Ta ut lagom till servering.

Oliv- & tomatsmör

Du behöver:
250g rumsvarmt smör
0,5 dl finhackade oliver
6 soltorkade tomater i olja (hackade)
Salt

Gör så här:
Rör ihop smör, oliver och tomater. Smaka av med salt. Gör en rulle av smöret och svep in i plastfolie. In i frysen tills det är dags för mat.

Rödvinssmör

Du behöver:
250 g rumsvarmt smör
4 dl rödvin
2 finhackade rödlökar
0,5 dl balsamvinäger
1 dl finhackad bladpersilja
Salt & peppar

Gör så här:
Sjud lök, vin och vinäger till vätskan kokat in och låt sedan svalna. Rör ihop löken med smör och persilja i en skål. Salta och peppra efter egen smak. Forma till en rulle, linda in i plastfolie och lägg i frysen. Plocka fram när maten snart är klar.

Blomkålstabbouleh

Sommarfräscht med blomkål istället för bulgur.

Smaka_tabbouleh.jpg

Du behöver:
1 blomkålshuvud
3 tomater
1 gurka
1 rödlök
1 kruka färsk bladpersilja
1 kruka färsk mynta
1 citron
1 granatäpple
1 msk olivolja
Salt & peppar
Sumak

(Ta en sväng förbi City Gross eller ICA Kvantum)

Gör såhär:
1. Dela blomkålen i mindre bitar och mixa i matberedare till de är som gryn. Ta det försiktigt så det inte blir till mos.

2. Lägg grynen i en kökshandduk och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Lägg dem sedan i en bunke.

3. Skölj, slunga och finhacka persiljan.

4. Skär bort kärnorna i tomaterna och gurkan. Skär i småbitar och blanda ner i grynen ihop med finhackad rödlök.

5. Krydda med salt & peppar och pressa på citronsaft. Riv gärna ner lite citronskal också. Häll på olivolja och blanda ihop allt ordentligt.

6. Lägg taboulehn på ett serveringsfat eller i en stor skål och toppa med granatäpple, mynta och sumak.