Svalka

Dekorativ bild

Redo för en kavalkad av svalkande förslag? Bra! Att hålla huvudet kallt är a och o på sommaren. Och det får gärna smaka gott samtidigt.

Sommarslush

Inget svalkar som en slush. Drick inte för fort bara.

Du behöver:
5 dl färdig rabarbersaft (gärna åt det starkare hållet)
1–2 dl jordgubbar eller andra somriga bär
2 isformar eller iskubspåsar (finns på Cervera)

Gör så här:
1. Fyll isformarna med saft och frys in.
2. Mixa isbitar och bär till isen är finkrossad.
3. Häll upp i ett stort glas och toppa med några bär.

Ps. Frys in lite extra saft så är du alltid redo.

Frozen yoghurt bites

Sommarens bästa snack är här. Snabbt, gott och nyttigt.

Svalka_frozenyoghurt.gif

Du behöver:
Somriga bär eller favoritfrukter
Grekisk/turkisk yoghurt
Honung
Granola
Små muffinsformar

(Ta en sväng till ICA Kvantum eller City Gross)

Gör så här:
1. Mosa bär ihop med lite honung till en härlig röra. Vänd ner yoghurten och rör om.
2. Lägg ett lager granola i botten av muffinsformarna och klicka ut yoghurtröran ovanpå.
3. In med formarna i frysen i minst 2h. Ta en tugga och njut!

Enkel lemoncurdglass

Coola ner dig med sötsyrlig glass på bara tre ingredienser.

Svalka_lemoncurd.jpg

Du behöver:
1 burk kokosmjölk (inte light)
2,5 dl lemoncurd (limecurd går också bra)
1 msk citron-eller limesaft
Pinnglassformar (finns på Clas Ohlson)

Gör så här:
Mixa eller vispa ingredienserna till en slät smet. Häll i pinnglassformar och frys till de stelnat helt. Smaklig glasstid!

Dalgonakaffe

(2 - 4 koppar)

Läcker koreansk kaffedrink, lika god som snygg!

Du behöver:
5 dl mjölk
4 tsk snabbkaffe
2 cl hett vatten
4 tsk strösocker (eller efter egen smak)
0,5 tsk vaniljextrakt
En nypa kanel
Is

Gör så här:
1. Vispa ihop kaffe, vatten, socker, vaniljextrakt och kanel i en skål, gärna med elvisp. Vispa i några minuter till du har ett tjockt och krämigt skum.

2. Häll upp mjölken i flera glas med is och toppa med kaffeskummet. Ta en bild till Instagram och njut sedan långsamt.

Glassmacka med digestive

(4 st)

Glass, kakor och strössel – smarrigt är bara förnamnet.

Svalka_digestive.jpg

Du behöver:
8 digestivekex
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad sötad mjölk (397 g)
1 tsk vaniljextrakt
0,5 dl strössel

Gör så här:
1. Vispa grädden med elvisp tills du har mjuka toppar. Häll då i den kondenserade mjölken samt vaniljextraktet och vispa lite till.

2. Häll upp smeten i en stor behållare som rymmer minst 1,5 l. Kanske ett gammalt glasspaket eller en brödform.

3. Plasta in och låt stå i frysen minst 6 timmar.

4. Forma sedan ett jämnt lager glass på fyra kex. Använd sked, eller en liten rund form.

5. Lägg på ett kex på andra sidan och rulla kanterna i strössel. Sen är det bara att glassa!