Upptäck

Dekorativ bild

Ibland glömmer man bort hur kul det är att vara turist i sin egen stad. Vi har samlat sevärdheter och smultronställen så att du kan upptäcka, eller återupptäcka Uppsala.

Gränby 4H

Upptack_4h.jpg

Gränbys 4H-gård är en av Sveriges största och har funnits i över 100 år. Här får du chansen att träffa på både vanliga och ovanliga svenska lantbruksdjur. Några som ser fram emot ditt besök är Rödkullorna, Linderödssvinen, Gotlandskaninerna, Jämtgetterna och Hedemorahönsen. På gården finns också en hel del Uppsalahistoria såsom husgrunden från Sara Stina von Linnés hus. Carls dotter som fått ett torg i Gränbystaden uppkallat efter sig.

Gården ligger på Norra Gränbyvägen 20. Öppet kl. 9-16 på vardagar, kl. 9-15 på helger.

Läs mer om Gränby 4H

Wiks slott

wiks slott.jpg

Vilket slott! Intill Lårstaviken hittar du medeltida Wiks slott. Att besöka slottsträdgården och Wikparken med sina naturliga hassellundar är en utflykt i både tid och rum. Vandra Wikstigen på 3,2 km eller Genvägen (1,5 km) som är lättframkomlig för barnvagnar och rullstolar. Här finns också utmärkta picknickställen, badplatser, kojbyggarland och geocaching. Ta dig till slottet med buss 108 eller bil.

Läs mer om Wiks slott

Linnés Hammarby

Upptack_hammarby.jpg

Vad vore väl en sommar i Uppsala utan ett besök till familjen Linnés sommarbostad? Det var år 1758 som Carl slog till på en gård utanför stan, eftersom han ansåg att stadsluften var dålig för hälsan. Hans dotter Sara Stina, som fått ett torg i Gränbystaden döpt efter sig, kom också att tillbringa tid här. Idag är det en av landets mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Givetvis med en trädgård av rang.

Läs mer om Linnés Hammarby

Trollskogen i Stadsskogen

Upptack_trollskog.jpg

För att verkligen hitta lugn och avkoppling under semester eller lov är skogen en oslagbar plats. I vackra Stadsskogens Naturreservat finns en del som fått sköta sig själv sedan 60-talet, nämligen Trollskogen. Här får nedfallna träd ligga kvar och bli hem för insekter och djur. En sagokuliss för sommaräventyr några hundra meter in från parkeringen vid Gläntan. Bra att veta är att Stadsskogens stigar är lättgångna och även lämpliga för cykel, barnvagn eller rullstol.

Läs mer om Trollskogen i Stadsskogen

Ulva kvarn

ulva kvarn.jpg

Åtta kilometer norr om Uppsala ligger den omtyckta hantverksbyn Ulva Kvarn. Ulva är omnämnt redan på 1300-talet och har fått sitt namn efter de vargar som vadade över Fyrisån just här. Som utflyktsställe har Ulva Kvarn verkligen något för alla. Vacker natur, butiker, barnteater, caféer, konsthantverk och kanotleder. Det är dessutom något så ovanligt som ett smultronställe där du kan hitta jordgubbar.

Läs mer om Ulva kvarn